Kategórie

Informace

Aký koberec zvoliť do kancelárie a aký do spálne?

Aký koberec zvoliť do kancelárie a aký do spálne?

Koberce zohrávajú dôležitú úlohu v interiérovom dizajne. Vhodne zvolené dokážu v miestnosti navodiť priateľskú atmosféru alebo zvýšiť jej funkčnosť a estetiku. Kým výber koberca do spálne by nemal byť problém, tak trochu problém môže byť koberec do kancelárie. Ideálna podlahová krytina kancelárie by mala nielen ladiť s celkovým dizajnom interiéru, ale mala by byť predovšetkým trvácna, odolná voči nečistotám a nenáročná na údržbu. Ako si vybrať koberec do kancelárie? Ktorý koberec do spálne by bol najvhodnejší? O tom nižšie.Na čo si dať pozor pri výbere koberca do kancelárie?

Usporiadanie kancelárskych priestorov, rovnako ako dizajn súkromných bytov, si vyžaduje pozornosť každému detailu. Kancelária je predsa hlavnou výkladnou skriňou spoločnosti. Musí pôsobiť esteticky a priateľsky k návštevníkom, dodávateľom a zamestnancom spoločnosti. Prečo sa oplatí používať v kancelárii koberce? Dôvodov je veľa. Kancelársky koberec zahreje miestnosť a umožní vám stlmiť niektoré zvuky. V prípade kancelárie, kde pracuje veľa ľudí alebo riešime tzv otvorený priestor je mimoriadne dôležitá otázka. Každému sa bude pracovať pohodlnejšie, ak ho nebude rozptyľovať hluk posuvných stoličiek či klepot opätkov. Koberce sú navyše veľmi praktické, pretože uľahčujú udržiavanie podlahy v čistote. Pri výbere koberca do kancelárie stojí za to venovať pozornosť materiálu, z ktorého bol vyrobený. Hoci si môžeme zvoliť akrylátové podlahové krytiny, oveľa lepším riešením budú krytiny z umelých vlákien, napríklad polyamid a polypropylén. Vykazujú vysokú odolnosť proti zničeniu a mechanickému poškodeniu. Sú pružné, a preto sa nedeformujú a neohýbajú. Navyše sa ľahko vysávajú a udržiavajú čisté. Zaujímavou ponukou sú komerčné podlahové krytiny SUPERSTAR, dostupné v širokej škále farieb.

Hmotnosť koberca do kancelárie

Ďalšou dôležitou otázkou je výber plošnej hmotnosti – treba jej venovať pozornosť v závislosti od intenzity využívania danej miestnosti. V prípade miest často využívaných zamestnancami alebo zákazníkmi firmy sa oplatí postarať o vyššiu gramáž koberca. Plošná hmotnosť má priamy vplyv na kvalitu podlahovej krytiny a komfort jej používania. Môže sa pohybovať od 380 g/m2 do 2 500 g/m2. Odporúčaná hmotnosť pre kancelárie je 600-750 g/m2.

Druh rúna

Pre kancelárie je najlepšia podlaha s nízkym vlasom, ktorá sa ľahšie čistí, suchá aj mokrá. Vyplatí sa zvoliť aj hrubé podlahové krytiny, pretože lepšie tlmia hluk a majú väčšiu tepelnú izoláciu. V kanceláriách s veľkou premávkou, najmä na schodiskách a chodbách, sú najlepšou voľbou ihlové podlahové krytiny, ktoré sú mimoriadne pevné. Vhodnou ponukou do kancelárií sú aj slučkové vlasové koberce, pripomínajúce slučky rôznej výšky. Ich štetiny sú celkom odolné voči prenikaniu nečistôt do rúna a zároveň tento typ podlahových krytín dodáva miestnostiam teplú a útulnú atmosféru.

Rolovaný koberec, alebo snáď dlažba?

Obe riešenia sú veľmi obľúbené a majú svojich priaznivcov. Koberec v rolke vytvára jednotný základ, na ktorom nie sú viditeľné prakticky žiadne švy. Bohužiaľ, ak chcete takýto koberec vymeniť za nový, musíte si naplánovať veľkú rekonštrukciu s vylúčením miestnosti z dočasného používania. Podlahové krytiny z dlaždíc sú veľmi podobné rolkám. Sú len rozdelené na samostatné dlaždice a fungujú ako skladačky, vďaka čomu je jednoduchšie ich kedykoľvek vymeniť za nové, napríklad ak sa niektorá z nich poškodí. Kobercové dlaždice majú ďalšiu výhodu. Vďaka nim si vytvoríte vlastnú kompozíciu – výber správnych vzorov a farieb. Týmto spôsobom môžete mať dizajnový koberec, ktorý sa nepodobá žiadnemu inému.

Aký druh koberca si mám vybrať do spálne?

Koberec v spálni hrá dôležitú úlohu. Správne zvolený dodáva aranžmánu chuť a zároveň interiér zahreje a zvýši jeho komfort. Vďaka nemu bude státie s bosými nohami na podlahe jednoducho príjemnejšie. Koberec dokáže vašu spálňu zútulniť, najmä ak zvolíte model v príjemných teplých tónoch. Tu je vhodné dodať, že koberec umožňuje dobré odhlučnenie miestnosti a umožňuje skryť prípadné defekty opotrebovanej podlahy, takže doma nemusíte robiť veľkú rekonštrukciu.

Aký materiál bude vhodný?

Kryty spálne môžu byť vyrobené z prírodných vlákien, ako je vlna. Sú mäkké a príjemné na dotyk, pričom dobre udržujú teplo a účinne upokojujú. Žiaľ, môžu senzibilizovať, a preto sa neodporúčajú alergikom. Plastové koberce dobre poslúžia aj v spálni. Tie moderné sú vyrobené z kvalitných materiálov – polyesteru, polyamidu alebo polypropylénu. Všetky sú trvácne, odolné voči poškodeniu a nenáročné na údržbu. Okrem toho polyamid neabsorbuje vlhkosť a je nehorľavý. Na druhej strane polypropylén vykazuje mimoriadnu odolnosť voči vode, a preto je možné obklady z neho úspešne čistiť aj za mokra.

Akú váhu má koberec do spálne?

Je zrejmé, že čím vyššia je gramáž, tým väčšia je pevnosť samotnej vložky. Ak však vezmeme do úvahy skutočnosť, že spálňa nie je miestnosťou s prílišnou premávkou, na rozdiel napríklad od haly alebo obývacej izby, koberec s hmotnosťou 380 - 450 g / m² v nej dobre poslúži. Ak niekto uvažuje o koberci do detskej izby, potom bude lepším riešením ten s hmotnosťou 450-700 g / m2.

Aký druh väzby?

Významný vplyv na funkčnosť podlahovej krytiny má aj typ výpletov. Najobľúbenejšie z nich sú vpichovaná väzba, velúr, zvitok, slučka a huňatý. Pre tých, ktorí si cenia predovšetkým pohodlie a radi šliapu po mäkkom povrchu, bude perfektnou voľbou huňatý koberec - mimoriadne vizuálne efektný, a zároveň mäkký a príjemný na dotyk.

Aká je spodná strana koberca?

Len málokto si pri kúpe koberca všíma jeho podsadu. Medzitým bude pohodlie pri používaní koberca do značnej miery závisieť od toho. Najuniverzálnejšie sú jutové a plstené podrážky. Ten sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči vlhkosti a teplotným zmenám. Okrem toho poskytuje dodatočnú izoláciu podlahy a je ideálny pre akýkoľvek typ podkladu. Ak má spálňa podlahové kúrenie, potom sa oplatí zvoliť koberec s jutovým dnom. Zaujímavý návrh podšívky s plstenou vrstvou na spodnej strane.

Najväčší výber kobercov

Sledujte nás na Facebooku