Kategórie

Informace

Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal? Najlepšie tipy, ako sa tomu vyhnúť.

Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal? Najlepšie tipy, ako sa tomu vyhnúť.

Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal?

Mnoho ľudí, ktorí hľadajú interiérové ​​doplnky, sa riadi predovšetkým dizajnom. Občas sa stane, že kúpený koberec, ktorý sa krásne hodí do interiéru, sa kĺže po podlahe. Ako ho zabezpečiť, aby neohrozoval členov domácnosti? Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal?

Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal?

Kĺže koberec na paneloch alebo dlaždiciach? Ide o problém, ktorý sa môže objaviť hneď po kúpe alebo až po určitom čase používania. Tento doplnok dodáva interiéru útulnosť a charakter, preto je ťažké sa ho vzdať a ponechať "holé" podlahy. Existuje však niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabrániť šmýkaniu koberca. Zhrnuli sme ich do jedného sprievodcu, ktorý vám tiež povie, čo robiť, keď je koberec zložený.

Klzký koberec verzus protišmyková podložka

Prvou radou, ako zabrániť šmýkaniu koberca, je použiť špeciálny protišmykový gumený plášť. Ide o populárnu metódu, ktorú používajú používatelia, ktorí hľadajú riešenie takéhoto problému. Protišmyková podložka je vyrobená z gumenej sieťoviny. Zabraňuje nielen šmýkaniu koberca, ale aj jeho skladaniu. Pozornosť sa venuje aj ochrannej funkcii takéhoto riešenia – podlaha je chránená proti oderu a poškriabaniu. To je dôležité najmä v prípade panelov a drevených podláh. Čo pod koberec, aby sa to nešmýkalo? Ľahko inštalovateľná protišmyková podložka. Nie je žiadnym spôsobom pripevnený ku konštrukcii koberca. Takáto gumená sieťovina sa položí priamo pod koberec. Väčšinou je to užívateľ, kto prispôsobí veľkosť podložky veľkosti a tvaru koberca. Je dobré dokúpiť o niečo viac, aby ste mohli presne zodpovedať tvaru koberca. Položí sa na suchú, čistú podlahu – pričom sa na ňu položí koberec. Nevyžaduje lepenie. Odporúča sa, aby bola podložka o cca 5-10 cm kratšia ako je veľkosť koberca. Guma sa môže časom natiahnuť a takýto „okraj“ zabezpečí, že sieťka nebude vytŕčať spod okrajov koberca. Protišmykový koberec a protišmyková podložka sú perfektnou kombináciou, ktorá vám umožní definitívne zabudnúť na problém a zaistiť bezpečnosť pohybu po byte. Okrem toho má takáto podložka ďalšie výhody, medzi ktoré patria:

  • všestrannosť - funguje skvele na akomkoľvek type podlahy vrátane drevenej, kamennej a keramickej,
  • trvanlivosť - predložka nestráca svoje vlastnosti vplyvom vlhkosti ani teploty, preto je vhodná aj do kúpeľne,
  • tlmenie nárazov – poskytuje dodatočné tlmenie nárazov kobercom a pohodlie pri používaní,
  • jednoduchá starostlivosť - podložku stačí z času na čas opláchnuť vo vode s mydlom alebo saponátom,
  • možno ho použiť s podlahovým kúrením.
  • materiál sa nedeformuje, ľahko sa vyhladzuje,

Koberec je poskladaný? Aby sa to nestalo, existuje páska

Čo robiť, aby sa koberec nešmýkal a neskladal? Alternatívnym riešením protišmykovej podložky môže byť špeciálna páska, ktorá zabráni rolovaniu a kĺzaniu kobercov. Dá sa použiť na hladké a klzké povrchy. Aby sa koberec nešmýkal, stačí pod koberec nalepiť malé kúsky pásky (cca 10 cm na dĺžku) - do stredu a na každý roh. Toto je rýchly spôsob riešenia problému.

Vopred vyrobené protišmykové koberce

Koberec sa šmýka po paneloch? Môžete si teda vybrať model, ktorý je z výroby vybavený protišmykovou vrstvou na spodnej strane. Je ideálny pre všetky typy keramických dlaždíc, panelov, lakovaných parkiet a iných klzkých podláh. Pri výbere hotového riešenia sa nemusíme čudovať, čo robiť pod koberec, aby sa nešmýkal. Takéto modely sú možno o niečo drahšie, no určite ušetria čas pri potrebe hľadania riešenia problému s posuvným alebo rolovacím kobercom. Protišmykovú vrstvu nájdeme u všetkých typov kobercov, vrátane huňatej alebo imitácie králičej kožušiny. Toto je hotová a najjednoduchšia odpoveď na to, čo robiť, aby sa koberec nešmýkal.

Pomoc, koberec sa šmýka, tak kontrolujeme domáce opravné prostriedky

Niekedy sa oplatí siahnuť po domácich prostriedkoch, aby sa koberec nešmýkal. Tu je niekoľko metód, ktoré sú ideálne pre svoju jednoduchosť.

Ak sa koberec šmýka, stačí roztiahnuť akrylové silikónové prúžky na vnútornú stranu. Odporúča sa ich umiestňovať približne každých 20 cm. Po zaschnutí akrylu je možné koberec položiť späť na podlahu.

Čo pod koberec, aby sa nešmýkal? Jedným z riešení sú bežné obojstranné lepiace pásky. To však spôsobuje nutnosť lepiť koberec priamo na podlahu. Môže však ísť len o dočasné, provizórne opatrenie.

Klzký koberec môže byť tiež podšitý malými kúskami špongie alebo gumy na rohoch. Toto riešenie je ideálne pre malé koberce.

Bezpečnosť na prvom mieste

Ak sa koberec šmýka, môže ohroziť bezpečnosť členov domácnosti – najmä starších ľudí a detí. Nezaistený môže viesť k pádu alebo dokonca k rozbitiu. Niekedy to chce chvíľku nepozornosti, aby ste sa pošmykli a spadli. Zabránenie skĺznutiu koberca je preto otázkou bezpečnosti. Najväčšie riziko pošmyknutia je v kuchyni a kúpeľni – teda na keramických obkladoch. Priľnavosť koberca je obzvlášť dôležitá aj v detských izbách a u starších ľudí alebo ľudí so zníženou pohyblivosťou. Dúfame, že vyššie uvedené tipy zo série: čo robiť, aby sa koberec nešmýkal, pomôžu zaistiť bezpečnosť používania tohto typu aranžérskych doplnkov. Koberce majú veľa výhod, preto sa ich neoplatí vzdať len preto, že sa kĺžu alebo skladajú. Ako vidno, problémy tohto druhu sa dajú vyriešiť rýchlo a efektívne.

Sledujte nás na Facebooku