Kategórie

Informace

Údržba a čistenie kobercov

Údržba a čistenie kobercov

Údržba a čistenie kobercov

Koberec svojim krásnym vzhľadom dokáže zdôrazniť charakter každého interiéru. Aby sa výrobok tešil zo svojich vlastností a dokonalého vzhľadu čo najdlhšie, treba sa oň správne starať. Systematické čistenie je nevyhnutné, aby váš koberec vyzeral stále krásne. Každý z materiálov, z ktorých je vyrobený, si však vyžaduje trochu iné spôsoby údržby.

Vlnené koberce:

1. Koberec vyžaduje pravidelné vysávanie. Najlepšie je použiť hubicu vysávača so stierkou, nie kefou.

2. V prípade mokrých škvŕn ich ihneď odstráňte vlhkou handričkou. Na tento účel však musíte použiť studenú vodu. Horúca voda stiahne vlnené vlákna a po vyčistení zanechá nevzhľadnú stopu. Na silnejšie škvrny je možné použiť jemné mydlo.

3. Čistiace prostriedky obsahujúce kyslík by sa nemali používať.

4. Ak chcete zachovať intenzitu farby, vyhnite sa používaniu vlneného koberca na veľmi slnečných miestach.

5. Vlnené koberce sa zvyčajne upravujú na dĺžku ručne. Môže sa teda stať, že pár nití bude dlhších ako zvyšok koberca. Tieto vlákna by sa nemali vyťahovať, pretože to môže poškodiť štruktúru koberca. Najlepším spôsobom je zastrihnúť jednotlivé pramene na požadovanú dĺžku ostrými nožnicami.

6. Koberec vyrobený z vlny môže zo začiatku jemne prášiť - je to prirodzená vlastnosť tohto materiálu. Uisťujeme vás však, že to nie je v žiadnom prípade obťažujúce alebo škodlivé. Aby ste urýchlili koniec procesu utierania prachu, mali by ste koberec vysávať častejšie ako zvyčajne. Na tento účel nie je možné použiť nástavec s kefou - môže poškodiť štruktúru koberca.

7. Vlna ako prírodná surovina má svoj charakteristický zápach, ktorý sa časom vyparí.

8. Počas používania sa vlas koberca otáča rôznymi smermi, mierne sa deformuje alebo opotrebováva. Odtiene koberca sa preto môžu na jednotlivých miestach mierne líšiť.

9. Koberce by ste nemali prať skrz naskrz, teda tak, že ich úplne namočíte.

Akrylové / polyesterové koberce:

1. Na čistenie akrylového alebo polyesterového koberca používajte iba vysávač so sacou hubicou. Použitie kief alebo turbokef zvyšuje prašnosť koberca a môže trvalo poškodiť výrobok. Pozor si treba dať aj na sací výkon vysávača – nemôže byť príliš vysoký.

2. Ako vlnený koberec, aryl zaprášený. Je to prirodzená vlastnosť a časom pominie.

3. Polyester a akryl veľmi rýchlo schnú. Na odstránenie hlbokých nečistôt teda môžete použiť paru.

4. Vyvarujte sa premáčaniu koberca a taktiež neodporúčame koberec prepierať.

5. Čo najskôr odstráňte všetky nečistoty. V prípade mokrých alebo väčších škvŕn je možné ich odstrániť metódou „šampónovania“.

Koberce z hodvábu / umelého hodvábu / viskózy:

1. Aby ste zabránili vyblednutiu farieb, nepoužívajte koberec na veľmi slnečných miestach.

2. Čistite len prostriedkami určenými na tento účel. Najlepšou metódou pre tento typ vlákna je použitie suchého čistiaceho prášku, ktorý potom dôkladne vysajte alebo pretrepte. Alternatívne je možné použiť iné jemné čistiace prostriedky.

3. Ak vám koberec navlhne, čo najskôr ho vysušte. Vlhkosť, ktorá v nej zostane, spôsobí množenie mikroorganizmov.

4. Nepoužívajte bieliace chemikálie, viskózové vlákno netoleruje tento druh pracích prostriedkov.

Polypropylénové koberce:

1. Pravidelne vysávajte koberec, aby vyzeral krásne a jemne. Použite nástavec s prísavkou. Štetec môže narušiť alebo dokonca poškodiť štruktúru produktu.

2. V prípade väčších škvŕn sa dajú odstrániť chemikáliami na to určenými, treba sa však vyhnúť nadmernému namáčaniu. Po mokrom čistení musí koberec schnúť približne 12 hodín.

3. Polypropylénové koberce sa však veľmi ľahko čistia. Väčšinu nečistôt treba odstrániť jemným mydlovým roztokom a vlažnou vodou.

Dôležité:

Prašnosť materiálov nie je základom pre reklamáciu výrobku. Tento jav je prirodzený proces, ktorý nie je škodlivý ani pre alergikov. Na reklamáciu sa prihliada vtedy, keď sa vlas koberca v dôsledku prášenia preriedi.

Vzhľadom na použitie rôznych výrobných metód sa veľkosti môžu líšiť o +/- 2% od rozmerov udávaných výrobcom na etikete produktu.

Nezabúdajte na používanie chemikálií špeciálne určených na tento účel na koberce, pričom dbajte na to, pre aký typ vlasov bol prípravok vytvorený.

 

Ak máte po kúpe pochybnosti, ako koberec vyčistiť a udržiavať tak, aby si zachoval svoj krásny vzhľad a očakávané vlastnosti po dlhé roky - kontaktujte nás. Radi vám poradíme, ako sa oň čo najlepšie postarať.

Sledujte nás na Facebooku