Kategórie

Informace

Koberec v kúpeľni - čo si vybrať a ako sa oň starať?

Koberec v kúpeľni - čo si vybrať a ako sa oň starať?

Kúpeľňa je hneď po kuchyni druhou miestnosťou v dome, v ktorej sa zameriavame predovšetkým na praktické riešenia. Samozrejme, estetické hľadiská nie sú ponechané na náhodu. Aranžmán musí byť harmonický celok, aby denná toaleta bola čo najpríjemnejšia a najpohodlnejšia. Prvky, ktoré spájajú praktické hľadiská a sú krásnou dekoráciou, sú kúpeľňové predložky.

Na čo sa zamerať pred výberom koberca?

V prvom rade treba venovať najväčšiu pozornosť faktorom, ktorým bude látka vystavená. Kúpeľňa je miestnosť v dome, ktorá je obzvlášť využívaná, takže všetky doplnky musia byť tiež starostlivo vybrané. Koberec bude určite vystavený navlhnutiu, praniu a sušeniu. Okrem toho treba pamätať na to, že vlákna koberca by sa mali ľahko čistiť - často ich padajúca kozmetika môže znečistiť. V tomto prípade najlepšie poslúžia syntetické vlákna a čistiť je možné iba vlhkou handričkou.

Za pozornosť stojí aj to, či je koberec umývateľný v práčke. Vlhkosť a teplo podporujú rast mikroorganizmov. Dlhé nevyčistené koberce sú preto ideálnym prostredím pre rozvoj rôznych nežiaducich organizmov. Najlepším riešením, ako tomu zabrániť, je pravidelné umývanie. Pamätajte však, že nepoužívajte silné čistiace prostriedky a nastavte teplotu nie vyššiu ako 30 °C.

Umývateľné koberce – ideálne riešenie do kúpeľne

Klasický alebo protišmykový koberec?

Pokiaľ ide o bezpečnostné hľadiská, odpoveď môže byť len jedna – jednoznačne koberec s protišmykovou podložkou. Kúpeľňa je miesto, kde je podlaha často mokrá, vďaka čomu ľahko spadne, čo môže skončiť zle. Koberec s pogumovaným dnom zníži riziko pádu. Toto je obzvlášť dôležité, ak ho používajú starší ľudia a malé deti, ktorých pohyblivosť je do istej miery obmedzená. Koberček navyše poskytne komfortný pocit pri odchode z vane.

Protišmykový koberec sa tiež nebude pohybovať po kúpeľni, aj keď po ňom často chodíte. Vďaka tomu nenaruší koncepciu dizajnu kúpeľne, ktorá bude vždy vyzerať presne tak, ako bola zamýšľaná.

Ak sa však ukáže, že dokonalým je koberec bez pogumovaného dna – nič nie je stratené. Vďaka protišmykovej podložke bude každý koberec stabilný a bezpečný.

Protišmyková podložka

Aká farba a tvar bude najlepšie fungovať?

Estetické hľadiská sú veľmi individuálne. Všetko závisí od dekorácie kúpeľne a preferencií obyvateľov. Väčšinou sú však kúpeľne zariadené v celkom pokojnom štýle, s masívnymi obkladmi. Koberec je teda prvkom výzdoby, kde sa môžete vyblázniť. Zaujímavá farba, vzor a možno aj neprehliadnuteľný tvar koberca urobí celý aranžmán výnimočným a prekvapivým.

Okrúhle kúpeľňové koberčeky – kolekcia POSH

Koberce do kúpeľne s prekvapivými tvarmi - kolekcia SHAPE

Koberec je tiež skvelou možnosťou na osvieženie miestnosti. Ide nepochybne o najjednoduchšiu časť vybavenia kúpeľne. Výmena obkladov, nábytku či umiestnenie v kúpeľni je obrovský náklad a rekonštrukcia. Výmena koberca je relatívne lacná a rýchla.

Sledujte nás na Facebooku